Vélodysée-henri-annelies.reismee.nl

Dag 27

Sées - Bernay  

Zachtjes tikt de regen tegen het tentendak. Niks daarvan, een miezerig druppelgordijn sloeg neer op onze tent. Dus trad het regen-noodscenario in werking.  Alles vanuit de tent inpakken, fietsen optuigen en verplaatsen naar de overblijfruimte. Ontbijten en daar gaat ie weer. Het mooie van zo’n dag is: je neemt alle tijd om je vier A-doelstellingen na te leven.  

Gaandeweg begon het zachtjes te regenen, weer later gevolgd door stevige regen, afgewisseld met fikse buien. Heerlijk is het dan om na 20 km in een tabac café au lait te kunnen drinken, 2x zelfs omdat het binnen zo behaaglijk was. Na 30 km voor de verandering een echte stortbui. Maar kijk in een verlaten dorp zomaar een overdekte bushalte waar zelfs onze fietsen in pasten. Heerlijk geluncht met de restanten van de gisteren gekochte reuzen friet-kebab take away en als dessert chocopudding. We besloten om dan toch maar na 45 km een gite te nemen. Jammer dan; Complet! Echt niet, we zagen er niet kredietwaardig genoeg uit met onze doorlopen schoenen, blote knieën en fel gele/ rose regencapes. Los nog van mijn boevenpetje. Dan maar weer verder zoeken. Wat hielp was dat het na 60 km ophield met regenen. Geen overnachtingsadres te zien ondertussen. Dan toch maar een camping op 77 km van het beginpunt. De laatste 11 km vlogen we vooruit over een oud feeëriek spoorbaan-traject.  


77 km

Dag 26

Sillé plage - Sees

Onverbiddelijk en dwingend klonk het om 06.30 uur. Vader Jacob, vader Jacob slaapt gij nog? Alle klokken  luiden, alle klokke luiden bim bam bom. Druk maar op snooze merkte Annelies op? dan kunnen we nog 9 minuten blijven liggen. Da’s makkelijk praten in een schemerdonkere tent en zonder leesbril. Eerst verder over deze dag. Het gebied wordt Alpes Mancellis genoemd. Net heuse hoog uitstekende heuvel. Een Frans equivalent voor klein Zwitserland. Hoogteverschil deze dsg 400 meter. Dus, Klimme klimme klimme ? Hijge (3x) en uiteindelijk de camping municipal in Sees, en niet te vergeten een Carrefour voor bier, wijn, sinas, grapefruit en meloen. 


69 km

Dag 25

Avoise - Silé Plage

Voldaan en lekker uitgerust na onze nacht in de caravan vertrokken we voor onze koninginnenrit van vandaag, waar naast vele hellingen ook een heuse col was opgenomen.  

Jammer was wel dat de talloze rijpe bramen langs de kant buiten ons bereik bleven.  Dan weer een sloot of brandnetels versperden ons de weg. De zwermen heggenmussen zwierden er echter frank en vrij door heen.  En dan op het einde die klim van 3 km. Met een snelheid van 4,2 km/h kropen we naar de top.  


58 km

Dag 24

St Mathurin-sur-Loire-Avoise


Met de kerk van Mathurin als een goede herder op de achtergrond werden wij wakker en begonnen een uur later aan onze 69 km van vandaag. De wind stond gunstig. Maar goed ook vanwege de vele beklimmingen. Wat het wel makkelijker maakt zijn de bredere D-wegen waar we nu over fietsen. Je ziet de hellingen beter aankomen en kunt dus op tijd vaart maken. In de dorpen zelf ligt dat vaak anders. Ga je de bocht om wordt je verrast door zo’n stiekeme 5k/h helling. Gisteren ontlokte me dat, geheel tegen mijn gewoonte in, een hartgrondig Nondeju. Diverse malen moesten we onze outfit aanpassen vanwege stiekeme regenbuien. We kwamen echter droog aan in camping Dans le Retro. De receptie hing vol met oude weegschalen, dinky toys, camera’s en blikken á la Verkade. Buiten had de eigenaar ook zijn best gedaan. We noteerden deux cheveaux en Renault 4. Verder stonden er over het terrein tientallen vintage caravans opgesteld. Laat het nu net gaan regenen toen wij onze tent wilden opzetten. De keus voor een verlaat verjaardagscadeau was gauw gemaakt: een caravan!


Dag 23

Dag 23 di 13-8 Ingrande - St Mathurin-sur-Loire


Uitzicht vanuit onze tent. Ochtend nevel boven de Loire. 

Vanmorgen fietsten we op het eiland in de Loire, Ile-de-Chalonne. We zaten langs de kant onze reuze croissant met ham en kaas te verorberen en we verzuchtten beiden; wat een heerlijke rust, je kunt de stilte horen. Ook al rijden we nu een paar dagen langs de Loire, het blijft heuvelachtig, dus regelmatig je kleine  verzet gebruiken om boven te komen. Na 65 km eindigde onze rit van vandaag op een kleine intieme camping met wel één douche, maar zonder geüniformeerde security beambten, zich in een golfcar bewegende medewerkers die je je plaats wegen en last but No least zonder fel gekleurde polsbandjes.  security beambten, zich in een golfcar bewegende medewerkers die je je plaats wegen en last but No least zonder fel gekleurde polsbandjes

Dag 22

 St Luce sur Loire - Ingrande

Vanochtend reden we geruime tijd op een  smal asfalt pad langs de spoorweg, met rechts van ons flarden van de Loire. Dit vanwege de vele bossages. Op ‘n gegeven moment werd het toch tijd voor onze regencapes. Weer later week het pad steeds verder af van de spoorlijn en mondde uit in een weiland. Ik merkte op; waar is nu de route? Annelies, gedecideerd als altijd; daar waar je rijdt! Okay dan gaan we verder. En ja hoor even later mondde de graspollen uit in een grindpad bezaaid met stenen. En even later lag daar zo maar een restaurant. Vanwege mijn verjaardag mocht ik het duurste gerecht van de kaart kiezen, Eendenborst. Deze viel niet echt goed, ik kon na de lunch niet echt goed in mijn ritme komen. Dat veranderde pas toen Annelies me bij een pauze-stop een handvol vers geplukte pruimen (mirabellen) overhandigde. 
Dag 21

Migron - St Luce sur Loire

Morgen ben ik jarig. En eerlijkheidshalve, gezeten voor het gemeentehuis in La Montagne bedacht ik dat een elektrische fiets misschien toch geen verkeerd cadeau zou zijn. Geen wonder dat het dorp deze naam had. Het begin ging voortvarend langs het parallel aan de Loire gelegen, als visvijver fungerende, kanaal.  We maakten pas na 20 km onze eerste stop om een stukje cultureel erfgoed te bewonderen. Een oud gemaal inclusief intact gebleven schoorsteen en omzoomd door statige platanen.  15 km lang hellingen waar de gemiddelde Tour de France  deelnemer zich niet voor hoefde te schamen. En maar geen restaurant te zien. Maar ziedaar, zomaar vanuit het niets in de buitenwijken van Nantes, Mc Donalds. Dus geen soup de moule, pomme du terre of salade nicoise. In plaats daarvan hamburger, friet en cola. Ook niet verkeerd. Na in de binnenstad nog even het 9e wereldwonder aanschouwd te hebben. Een kolossale immens grote, mechanisch voortbewogen olifant, trokken we verder. Nu wel langs La Loire.  Aangekomen op de camping deed zich nog een verrassing voor, enigszins beschroomd vroegen wij of er WiFi was. In accentloos Engels antwoordde de receptioniste: yes, how many devices? Terstond kregen wij twee kaartjes toegeschoven met daarop gebruikersnaam en wachtwoord, met bovendien de mededeling: gratis een week te gebruiken.   

Dag 20

Dag 20 Pornic - Le Migron

Vandaag hebben we afscheid genomen van de Atlantische oceaan. In St Nazaire zijn we landinwaarts gereden, richting Nantes. Lekker met de wind in de rug langs de Loire. Voorlopig een aantal dagen dwars door Bretagne en Normandië. Pas in Boulogne  sur Mer zien we de zee weer. Nu in de gedaante van “Het Kanaal”.  Overigens, terwijl ik dit verhaal schrijf moet ik empassant (in Brabants; meepesant)  nog een wesp van een wisse verdrinkingsdood redden die ten onrechte mijn glas wijn als een dippie doe kinderbadje aan zag.